شرح دعای دومین روز ماه مبارک رمضان
دومین روز ماه مبارک رمضان را با این دعا آغاز کنید
خداوندا، مرا در این روز به رضا و خشنودیت نزدیك ساز و از خشم و غضبت دور فرما و برای قرائت آیات قرآنت توفیق ده، به حق رحمتت ای مهربانترین مهربانان.
امروز دومین روز ماه مبارک رمضان است. فضای روحانی خود را با ذکر این دعا عطرآگین کنید:
اللهمّ قَرّبْنی فیهِ الى مَرْضاتِكَ وجَنّبْنی فیهِ من سَخَطِكَ و نَقماتِكَ و وفّقْنی فیهِ لقرآئةِ آیاتِكَ برحْمَتِكَ یا أرْحَمَ الرّاحِمین.
خداوندا، مرا در این روز به رضا و خشنودیت نزدیك ساز و از خشم و غضبت دور فرما و برای قرائت آیات قرآنت توفیق ده، به حق رحمتت ای مهربانترین مهربانان.
شرح دعای روز دوم ماه مبارك رمضان «اللّهُمَّ قَرِّبْنی فیهِ اِلى مَرْضاتِكَ وَ جَنِّبْنی فیهِ مَنْ سَخَطِكَ و نَقْماتِكَ وَ وَفِّقْنِی فِیهِ لِقِراءَةِ آیاتِكَ بِرحْمَتِكَ یا أَرْحَمَ الرَّاحِمین: خدایا نزدیك كن مرا در این ماه به سوى خوشنودیت و بر كنارم دار در آن از خشم و انتقامت و توفیق ده مرا در آن براى خواندن آیات قرآن به رحمت خودت، اى مهربانترین مهربانان» مینویسد: در قسمت اول دعای روز دوم ماه مبارك رمضان نزدیكی به خشنودی خدا و دوری از خشم او را مسألت میكنیم.
هر كس كه به سوی رضایت خداوند حركت كند، از خشم او دور میشود و هر كسی كه از خشنودی و رضایت خداوند فاصله بگیرد، حتماً به طرف خشم الهی در حركت است. زیرا این دو با هم رابطه متقابل دارند. در دعایی كه پس از یكی از نمازهای شب نیمهشعبان وارد شده است، این چنین آمده است: «اَعُوذُ بِعَفْوِكَ مِنْ عِقابِكَ وَ اَعُوذٌ بِرِضاكَ مِنْ سَخَطِكَ…» «خدایا از مجازاتت به بخششت و از خشمت به خشنودیت پناه میبرم». [الكافی، ج 3، ص 469] البته جلب رضایت خدا و اجتناب از خشم او توسط انجام دستورات الهی و ترك معاصی امكانپذیر است.
هنگامی این دعا به موضوع اجابت مقرون میشود كه ما در كنار خواندن چنین دعایی، در مرحله عمل هم به گونهای باشیم كه اعمال ما در مسیر كسب رضایت خداوند و دوری از خشم او باشد. هنگامی كه امام صادق (ع) برای اقامه نماز از منزل به سوی مسجد حركت میكردند مشغول این دعا میشدند: «… خَرَجْتُ أبْتِغاءَ رِضوانِكَ وأجْتِنابَ سَخَطِكَ …» «خدایا برای كسب خشنودی تو و دوری از خشمت خارج شدم…» [مستدرك الوسائل، ج 3، ص 437] و این نشان میدهد كه یكی از مصادیق این دعا، اقامه نماز است.
اینك به بیان مختصر چند نمونه، از مصادیق رضا و سخط الهی میپردازیم:
امام باقر(ع) فرمودند: «خشنودی خداوند بلندمرتبه در اطاعت از امام، پس از كسب معرفت اوست». [الكافی، ج 1، 185]
در حدیث دیگری نیز امیرالمومنین علی (ع) فرمودند: «نشانه رضایت خداوند از بنده، رضایت بنده به تمام مقدرات خداوند است ـ چه آن مقدرات خوش آیند، و چه ناخوشایند باشند ـ». [غررالحكم، ص 104]
حضرت امام حسین (ع) هم فرمودند: «رضایت خداوند بلندمرتبه در رضایت اهلبیت است». [بحارالانوار، ج 44، ص 367]
پیامبر اكرم (ص)فرمودند: «هر كه شب را صبح كند در حالی كه در قلبش خیانت و نیرنگی نسبت به برادر مسلمانش داشته باشد، آن شب را در خشم خداوند صبح كرده است». [من لایحضره الفقیه، ج 4، ص 15]
حضرت علی (ع) فرمودند: «بندهای كه بغض ما را در دل داشته باشد، خداوند بر او خشم مینماید». [بحارالانوار، ج 27، ص 179]
پیامبر اسلام(ص) فرمودند: «رضایت خدا در رضایت پدر و مادر و خشم خداوند در خشم آنهاست» [مستدركالوسائل، ج 14، ص 286]
در قسمت دوم این دعا از خداوند میخواهیم توفیق تلاوت آیات قرآن نصیب ما كند.
در قرآن كریم و روایات مأثوره و سیره اهلبیت پیامبر (ص) مطالب فراوانی در آثار، فواید و ثواب تلاوت قرآن و آداب آن ذكر شده است كه به نمونههایی از آن میپردازیم:
قرآن می فرماید: فَاقْرَؤُوا مَا تَیَسَّرَ مِنَ الْقُرْآنِ [سوره مزمل ـ آیه 20] هر چه میتوانید قرآن تلاوت كنید.
وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِیلًا [سوره مزمل ـ آیه 4] قرآن را آرام و شمرده و با دقت و تأمل بخوان.
فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ فَاسْتَعِذْ بِاللّهِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ [سوره نحل ـ آیه 98] هر گاه قرآن تلاوت كردی، پس از شیطان رانده شده به خداوند پناه ببر.